BESTEL :
 
  • 001
  • 002
  • 003
  • 004
  • 004
 

 

   
         
 
Geschiedenis Bloemen P. de Goede
 

Waar is de tijd dat er aan de Bredabaan 288 (huidige Bloemen P. De Goede) de paarden gewisseld werden en reizigers in de afspanning "De Zwaan" uitrustten?

In de vorige eeuw was de Bredabaan tot daar steenweg, verder naar Wuustwezel was het zandweg. De voerders van de noordelijk gelegen dorpen, onderweg naar Antwerpen, hadden minder paarden op kasseiweg nodig. Onderweg werden dan tijdelijk paarden in afspanningen op stal gezet. Er heerste steeds rond de herberg een gezellige drukte en de waard genoot een zeker aanzien. Jean Baptist Aerden van De Zwaan speelde een belangrijke rol bij de onafhankelijkheid van Brasschaat; de eerste gemeenteraad werd in de afspanning gehouden.

In 1870 bouwde men het rijkswachtgebouw aan de overkant dat tevens dienst deed als gemeentehuis. Vroeger was de kerk het centraal punt in onze gemeente. Op deze historische plaats ligt Brasschaats oudste bloemenzaak, gestart in het pand naast de huidige vestiging.

Op 4 april 1952 werd de bloemenzaak "Bloemen Expres" aan de Bredabaan 286 te Brasschaat geopend. In die tijd was Brasschaat een landelijke gemeente en bloemenzaken waren nieuw.

Het was toen de gewoonte op den buiten bloemen te kopen, bij de bloemist op de kwekerij.

 

 

         
 
 
 
Petrus de Goede (°1928 - † 2016 )
 

Stichter van Bloemen Expres de Goede, later Bloemen P. de Goede.

Vader kwam als 7-jarige samen met zijn ouders rond 1935 naar België. Zij waren bloembollenkwekers, in de omgeving van Beverwijk (Nederland). In de crisisjaren dertig kwamen zij hun geluk beproeven met de beste bloembollen in België, in de polders boven Antwerpen in de streek rond "de blauw hoef" Zandvliet. Zij vestigden zich in Lillo. Aanvankelijk met groot succes.
Kort voor de grote wereldoorlog waren de bloembollenvelden rond Zandvliet een toeristische bezienswaardigheid: vele mensen kwamen met den boerentram vanuit de stad (Antwerpen) naar Zandvliet om in het voorjaar die bloemenpracht te bewonderen. Bij bloembollen teelt moet de bol éénmalig tot bloei komen.

Door de oorlog en het wegvallen van de export werd overgeschakeld op snijbloementeelt van bolgewassen voor de binnenlandse markt. Na de bevrijding werden nieuwe variëteiten gekweekt en naar België ingevoerd.
Reeds op zeer jonge leeftijd ging vader met de tram bloemen leveren op de veiling van Antwerpen in de Kievitstraat. Voor de extra bloemen had vader klanten bij de grote bloemenzaken in de stad Antwerpen. Zij kregen hun bloemen na de veiling uren thuis geleverd.
Een belangrijke klant was Floralia aan de Mechelsesteenweg. Jacques De Graaf was een toonaangevend florist voor en tijdens de 2de Wereldoorlog De Antwerpse floristen waren dat allemaal, zij waren ook betrokken bij de oprichting van Fleurop België in de jaren 20. Zij kenden toen al reeds het "bloemen-met-moederdag-idee" op 15 augustus.
Oudere mensen herinneren zich zeker nog het legendarische Antwerpse bloemenbal dat meer dan 65 maal elk jaar werd georganiseerd. Na het leveren van de bloemen bleef vader in de namiddag bij Floralia werken. Daar leerde hij de knepen van het bloemenvak. Hij had al begrepen dat er veel geld te verdienen viel, wanneer je het vak goed meester was.
Thuis op het familiebedrijf werkte hij samen met 3 broers en 2 zussen, daar was de mogelijkheid om het ver te brengen zeer klein. Verschillende belangrijke klanten van Floralia woonden in Brasschaat. Reden genoeg om in het jaar 1952 zelf een bloemenzaak te starten en dit aan de Bredabaan 284 te Brasschaat .

         
         
 
1959 - 1960
 

Het landhuisje op de Bredabaan 288 werd tot winkel verbouwd. Het was vroeger de ingang tot het gemeentepark en was verbonden met een lange pergola naar eenzelfde huisje. Het park werd in 1928 op de gronden van de afspanning "De Zwaan" aangelegd. De herberg werd afgebroken en de bocht in de Bredabaan verlegd. Na de aankoop door het gemeentebestuur van het kasteel domein werden de gronden van het oude gemeentepark in het begin van de jaren 50 verkaveld.

         
 
1969 - 1970
 

Na de grootse werken op de Bredabaan, het aanleggen van de hoofdriool en het verwijderen van de tramsporen samen met de kasseien,opnieuw een verbouwing: het landhuisje verandert in een appartementsgebouw met 3 verdiepingen.
Tijdens de verbouwing bleef het gelijkvloers overeind en daar ging, weliswaar moeilijk, de winkelactiviteit gewoon door.

         
 
 
1989 - Peter de Goede (°1955)
 

Op 1 januari 1989 ging Petrus de Goede met pensioen en werd zijn zoon Peter de Goede de nieuwe zaakvoerder. Achter de schermen bleef vader nog lange tijd zeer actief. Peter volgde van 1989 tot 1991 de meesteropleiding "Florademie". Het eigentijdse bloemenwerk is zijn specialiteit zonder dat hij zijn klassieke roots vergeet.

Peter de Goede
Opvolger "de Goede Bloemen bvba"

Geboren en getogen in Brasschaat
Kreeg het bloemenschikken met de paplepel ingegoten.

Opleiding:

  • Florist praktijkkennis van vader op zoon
  • Handelsstudies.
  • 2 jaar avondleergangen, patroonsdiploma ACEBE Antwerpen.
    (middenstandsopleiding)
  • 2 jaar avondleergangen talen: Frans, Engels en Duits.
  • Laureaat eerste lichting FLORADEMIE. Eindwerk St.Truiden juni 1991
    (meesteropleiding)

Sinds april 1971 werkzaam bij Bloemen P. De Goede als zelfstandig medewerker, vanaf 1januari 1989 zaakvoerder Bloemen P. de Goede. Op 30 april 1998 hoofdaandeelhouder en zaakvoerder de Goede bloemen bvba.

     
 
1998 - de Goede Bloemen bvba
 

30 April 1998 oprichting "de Goede bloemen bvba" . De oude zaak Bloemen P. De Goede wordt in een bvba gebracht. De weg is voor de opvolger uitgetekend

     
 
2012 - Dirk de Goede (°1982)
 

De 3de generatie de Goede

Kreeg het bloemenvak ook mee met de geboorte en besliste op 14-jarige leeftijd in het voetspoor te treden van zijn vader en grootvader.

Opleiding:

Middelbaar

  • 4 jaar algemene studies tuinbouw aan het PITO te Stabroek, de Land- en tuinbouwschool
  • 2 jaar Bloemensierkunst aan het PITO te Mechelen.
  • 7de specialisatie jaar bloemsierkunst aan het PITO Mechelen

Hoger Onderwijs

  • 2 jaar Gespecialiseerd beroepsbeoefenaar bloembinden in Nederland te Houten
  • 1 jaar meester bloembinder, floraal designer in Nederland te Houten
  • 1 jaar meester-binder bij Green Academy België

Na de studies

  • 1 jaar gewerkt in Berchem bij bloemen kiekeboe (tijdens studies)
  • 5 jaar bij Daniël Ost in Brussel en St-Niklaas
  • Stage bij Bloemen Rose Thé te Antwerpen

Vanaf 2012 Zaakvoerder “de Goede Bloemen BVBA”

 

     
     
     
         
D